Förbetalda kort (prepaid card)
Med ett förbetalt kort får du tillgång till ett betalkort som du själv kan fylla på med pengar när det passar dig.

Nortmill Bankkort
Northmill Bank erbjuder ett populärt betalkort med VISA som är enkelt att fylla på vid behov. Kortet har ingen årsavgift, ingen avgift för kontantuttag och inget påslag vid köp i utländsk valuta. Det tillkommer inte heller någon avgift vid överföringar till kortet. Du får även 2 % sparränta på dina insatta pengar.
Information: Northmill Bank är en licensierad svensk bank som står under Finansinspektionens tillsyn. Alla konton omfattas av den statliga insättningsgarantin.
Förbetalda kort passar dig som:
Vill ha full kontroll över din budget
Denna korttyp passar perfekt för dig som vill försäkra dig om att inte spendera mer pengar än du har. Eftersom du själv laddar kortet med ett bestämt belopp i förväg kan du aldrig handla för mer än vad som finns tillgängligt.
Är förälder och vill ge ett betalkort till ditt barn
Förbetalda kort är ett populärt val för föräldrar som vill ge sina barn tillgång till ett betalkort. Många kortleverantörer erbjuder appar där du som förälder kan se barnets transaktioner, sätta köpgränser och snabbt fylla på kortet vid behov.
Reser ofta och vill undvika att använda ditt vanliga kort
På resor kan det kännas osäkert att använda sitt primära bank- eller kreditkort, särskilt i länder där kortbedrägerier är vanliga. Ett förbetalt kort kan vara ett tryggare alternativ.
Saknar traditionellt bankkonto
Förbetalda kort är tillgängliga även för dig som är nyinflyttad till Sverige eller av andra skäl inte har ett svenskt bankkonto.
Söker ett anonymt alternativ för enklare betalningar
Vissa förbetalda kort, särskilt engångskort som säljs i butik, kan användas anonymt vid mindre belopp.

Guide: Allt om förbetalda kort
Lär dig allt som är viktigt att tänka på när det kommer till förbetalda betalkort med vår guide uppdelad i följande delar:
- Introduktion
- Fördelar
- Nackdelar och begränsningar
- Så fungerar förbetalda kort
- Kostnader och avgifter
- Poulära prepaid-cards
- Vanliga frågor
1. Introduktion
Förbetalda kort, även kallade prepaid cards, har blivit ett allt mer populärt alternativ till traditionella betalkort. Till skillnad från bankkort som är kopplade till ett bankkonto eller kreditkort där du handlar på kredit, fungerar ett förbetalt kort genom att du laddar det med pengar i förväg.
Du behöver därför inte vara kund hos någon bank eller genomgå en kreditprövning för att få tillgång till kortet. Kortet kan ofta beställas direkt via ett företags webbplats, en app eller köpas i butik.
1.1 Olika typer av förbetalda kort
Det finns i huvudsak tre olika typer av förbetalda kort:
Förbetalda engångskort
Denna typ av kort köps ofta i butik med ett specifikt belopp och när pengarna är slut blir kortet obrukbart.
Förbetalda engångskort passar perfekt att ge som presentkort.
Förbetalda kort som kan fyllas på
Dessa kort erbjuder flexibilitet genom att tillåta påfyllningar flera gånger. Du kan fylla på saldo vid behov och fortsätta använda kortet tills du bestämmer dig för att avsluta det.
Förbetalda bankkort
Dessa fungerar mer som vanliga bankkort (debetkort), då kortet är kopplat till ett konto hos kortutgivaren.
Exempel på populära kortutgivare är Revolut, Lunar och Northmill. Korten passar användare som vill ha mer omfattande betalningsfunktioner kopplat till en app som medför enkel uppföljning och administration.
2. Fördelar
Det finns en mängd fördelar med prepaid-cards, så kallade förbetalda betalkort. Nedan går vi igenom de viktigaste fördelarna.
Enkelt att få kontroll över utgifter
Eftersom du bara kan spendera det belopp du själv har laddat på kortet, finns ingen risk för att övertrassera kontot eller handla för pengar du inte har. Det gör kortet till ett utmärkt verktyg för dig som vill hålla en strikt budget eller ha koll på vissa typer av kostnader, exempelvis matinköp eller resekostnader.
Ingen kreditprövning
Till skillnad från kreditkort kräver förbetalda kort ingen kreditupplysning eller ekonomisk bakgrundskontroll. Det betyder att personer med betalningsanmärkningar, låg inkomst eller avsaknad av traditionellt bankkonto också kan få tillgång till ett betalkort.
Ökad säkerhet vid onlineköp
Vid handel på nätet kan det kännas osäkert att lämna ut sina bank- eller kreditkortsuppgifter, särskilt på mindre kända hemsdor. Ett förbetalt kort minimerar risken, eftersom det inte är kopplat till ett bankkonto och bara innehåller det belopp du själv valt att ladda på kortet.
Tryggt alternativ vid resor
Förbetalda kort är ett utmärkt alternativ när du reser. Du slipper ta med dig stora mängder kontanter och du behöver inte heller ta med dig till vanliga bank- eller kreditkort.
Perfekt för barn och ungdomar
Många föräldrar väljer att ge sina barn ett förbetalt kort istället för kontanter. Det ger barnen möjlighet att lära sig hantera pengar digitalt på ett säkert sätt, samtidigt som föräldern behåller kontrollen. Ofta går det att sätta köpgränser, spärra vissa typer av inköp eller få notiser vid varje transaktion.
Inget krav på bankkonto
Förbetalda kort kräver som regel inte att du har ett bankkonto, vilket gör dem tillgängliga för personer som av olika anledningar står utanför det traditionella banksystemet. Det kan exempelvis vara ungdomar, nyanlända eller skuldsatta personer.
Enkel påfyllning
Att fylla på ett förbetalt kort är ofta enkelt och snabbt. De flesta kort kan laddas via banköverföring, Swish, kontantinbetalning hos återförsäljare eller via en app. Det ger användaren frihet att hantera kortet på sina egna villkor och snabbt anpassa saldot efter behov.
3. Nackdelar och begränsningar
Även om förbetalda kort erbjuder många fördelar, finns det också nackdelar och begränsningar som är viktiga att känna till. Nedan går vi igenom de viktigaste nackdelarna.
Höga avgifter
En av de främsta nackdelarna med förbetalda kort är att de ofta kommer med en mängd olika avgifter. Det kan exempelvis vara en startkostnad när du skaffar kortet, månatliga serviceavgifter, avgifter för att ladda på pengar, ta ut kontanter eller höga avgifter för köp i utländsk valuta.
Många av dessa avgifter är små var för sig, men de riskerar att snabbt bli kostsamma för den som använder kortet regelbundet.
Ingen tillgång till kredit
Eftersom ett förbetalt kort inte är kopplat till någon form av kredit, innebär det också att du inte har tillgång till extra pengar i nödsituationer. När saldot är slut kan du inte använda det förrän du fyllt på det igen.
Begränsade funktioner
Förbetalda kort är ofta förenklade produkter som saknar vissa funktioner du får med ett traditionellt bankkort. Du kan till exempel inte alltid använda det för att göra vissa typer av bokningar, som hotell eller hyrbilar. En del företag accepterar inte förbetalda kort alls, särskilt vid bokningar där kortet måste fungera som en säkerhetsdeposition.
Dessutom är det inte alla förbetalda kort som går att använda för att ta emot löneutbetalningar eller banköverföringar.
Risk för att kortet spärras vid misstänkt aktivitet
Eftersom många förbetalda kort utfärdas av finansiella institut som är extra försiktiga med att följa regler kring penningtvätt och bedrägeribekämpning, händer det att kort spärras automatiskt vid ovanlig eller misstänkt aktivitet. Vid sådana tillfällen kan det vara svårt att snabbt få tillgång till sina pengar igen.
Begränsningar kring belopp
Många prepaid-kort har ett maxbelopp för hur mycket pengar du kan ladda kortet och även gränser för hur mycket du kan ta ut eller handla för per dag eller månad.
4. Så fungerar förbetalda kort
Förbetalda kort innebär att du behöver ladda kortet med pengar i förväg, för att sedan kunna använda det i butik eller på nätet precis som med ett vanligt bankkort.
De flesta förbetalda kort på marknaden delas in i tre huvudtyper:
-
Engångskort.
-
Återladdningsbara förbetalda kort.
-
Förbetalda debetkort med bankliknande funktioner.
Nedan beskriver vi hur varje typ fungerar.
4.1 Engångskort
Engångskort fungerar som digitala eller fysiska presentkort. Du köper kortet i butik eller online med ett fast belopp, till exempel 1 000 kronor. När pengarna är förbrukade går kortet inte att använda längre och det går inte heller att fylla på med mer pengar. Kortet är i regel inte kopplat till något namn eller konto, vilket gör det mer anonymt.
Engångskort passar bra för tillfälliga behov och är populära att ge som gåva. Kortet fungerar oftast där Visa eller Mastercard accepteras, men det kan ha vissa begränsningar, till exempel att det inte kan användas utomlands eller att det inte är möjligt att göra kontantuttag.
Den främsta nackdelen med engångskort är alla avgifter som ofta tillkommer, exempelvis avgiften för att köpa kortet, som kan uppgå till cirka 50 – 100 kr.
4.2 Återladdningsbara förbetalda kort
Med ett återladdningsbart kort är det möjligt att föra över pengar till kortet så ofta du vill, exempelvis via Swish, banköverföring, kontanter i butik eller kortbetalning. När saldot är slut fyller du därmed enkelt på det igen, ofta via kortutgivarens app eller webbportal. Kortet är vanligtvis kopplat till ett användarkonto som du verifierar med BankID och som ger dig kontroll över transaktioner, saldo och inställningar.
Den främsta nackdelen med denna korttyp är att det ofta tillkommer relativt höga avgifter, jämfört mot bankkort från traditionella banker. Det tillkommer exempelvis ofta en årsavgift, avgift för kontantuttag och en avgift vid överföringar till kortet.
4.3 Förbetalda debetkort
Den den populära formen av förbetalda kort är det som liknar ett vanligt bankkort. Kortet är inte kopplat till ett traditionellt bankkonto, däremot ett konto hos kortutgivaren som du för över pengar till när du vill fylla på kortet.
Förbetalda debetkort fungerar i stort sett som ett vanligt bankkort, du kan betala i butik, online, utomlands och även sätta upp autogiro eller prenumerationer. Många av dessa kort är helt avgiftsfria och vissa erbjuder till och med valutaväxling utan påslag och sparränta.
5. Kostnader och avgifter
Förbetalda kort marknadsförs ofta som ett flexibelt alternativ till vanliga bank- eller kreditkort. Däremot har många prepaid-kort en avgiftsstruktur som skiljer sig avsevärt från traditionella kort och avgifterna varierar kraftigt mellan olika utgivare.
Aktiveringsavgift
Vissa förbetalda kort har en engångsavgift för att aktiveras. Det gäller särskilt kort som köps i butik eller beställs via nätet utan bankkoppling. Avgiften kan ligga på allt från 50 till 150 kronor beroende på korttyp och leverantör.
Månadsavgift
Många förbetalda kort har en fast månatlig serviceavgift. Denna avgift täcker den löpande användningen av kortet, tillgång till appen, kundtjänst och andra administrativa tjänster. Avgiften ligger ofta mellan 20 och 60 kronor per månad.
Påfyllningsavgifter
Det tillkommer oftast en avgift varje gång du fyller på ditt kort. Avgiften är ofta ett fast belopp, exempelvis 20 – 30 kr per tillfälle.
Uttagsavgift
För dig som vill ta ut kontanter från kortet är det viktigt att känna till att många förbetalda kort tar ut en avgift per uttag. Det gäller både uttag i bankomat i Sverige och utomlands. Vanligtvis ligger avgiften på 30 – 40 kronor per uttag.
Valutaväxlingspåslag
Vid köp i annan valuta än svenska kronor tillkommer i regel ett valutaväxlingspåslag. Det är en procentuell avgift på köpesumman som kortutgivaren tar ut för att hantera växlingen. Denna avgift ligger vanligtvis på cirka 2 %, vilket kan bli en betydande kostnad om du vistas utomlands under en längre tid.
6. Populära prepaid-cards
Vi har sammanställt kostnader och avgifter för fyra populära prepaid-cards, se tabell nedan.
Paygoo Prepaid Mastercard Reload | Paygoo Prepaid Mastercard Gift | Northmill Bankkort | Revolut Standard | |
---|---|---|---|---|
Typ av kort | Förbetalt kort som kan fyllas på | Förbetalt engångskort | Förbetalt bankkort kopplat till ett konto | Förbetalt bankkort kopplat till ett konto |
Avgift vid köp av kortet | 99 kr | 39 kr | 0 kr | 0 kr |
Årsavgift | 99 kr | 16 kr/månad efter 6 månader | 0 kr | 0 kr |
Påfyllningsavgift | 29 kr | Kan ej fyllas på | 0 kr | 0 kr |
Uttagsavgift | 40 kr | Kan ej ta ut kontanter | 0 kr | 0 kr (upp till 2 000 kr/mån) |
Valutapåslag | 4 % | 4 % | 0 % | 0 % (upp till 10 000 kr/mån) |
6.1 Paygoo Prepaid Mastercard Reload
Paygoo Reload är ett återladdningsbart Mastercard-betalkort som fungerar helt utan koppling till bankkonto. Kortet kan köpas hos Pressbyrån och 7‑Eleven. Du laddar kortet med valfritt belopp mellan 200 och 1 500 kr vid inköpstillfället. Efter inköp måste kortet aktiveras genom att skapa ett Paygoo-konto där användaren verifierar sig med BankID.
När kortet är aktiverat kan det användas i både butik och på nätet, så länge affären accepterar Mastercard. Kortet kan även användas utomlands.
När det kommer till kostnader tas en avgift på 99 kr vid köp av kortet och därefter en fast årsavgift på 99 kr. Årsavgiften dras vid aktivering av kortet och därefter en gång per år.
Avgift för kortköp: 99 kr
Årsavgift: 99 kr
Påfyllningsavgift: 29 kr
Valutapåslag: 4,0 %
Uttagsavgift: 40 kr
6.2 Paygoo Prepaid Mastercard Gift
Gift‑varianten av Paygoo är ett engångskort som kan ges bort som presentkort. Det kan laddas med 200 –1 500 kr och köps enkelt i butik. Kortet aktiveras direkt online eller via SMS och PIN‑koden skickas till mobilnummer inom EU. Därefter fungerar kortet som ett vanligt Mastercard‑kort och kan användas som betalning både i butiker och på nätet.
Kostnaden är 39 kr för att köpa kortet. Användaren av kortet behöver sedan betala en månadsavgift på 16 kr som börjar debiteras efter 6 månader. Utöver månadsavgiften tillkommer en transaktionsavgift på 3,5 kr, däremot är de två första transaktionerna avgiftsfria.
Kostnad för kortet: 39 kr
Transaktionsavgift: 3,5 kr (gäller efter två transaktioner)
Månadsavgift: 16 kr (efter 6 månader)
6.3 Northmill bankkort
Northmill bankkort är ett avgiftsfritt debetkort med VISA. Kortet har varken årsavgift, uttagsavgifter eller valutapåslag, både i Sverige och utomlands. Kortet kan användas både fysiskt och virtuellt samt integreras med Apple Pay och Google Pay.
Du får tillgång till ett konto som är kopplat till kortet. Det är enkelt att överföra pengar till detta konto när det passar dig, utan tillkommande avgifter för överföringar. Du får även 2,0 % i sparränta på pengarna du har på kontot.
Kortet passar perfekt som ett extrakort för dig som reser ofta, med tanke på att kortet har 0 % i valutapåslag vid köp i utländsk valuta.

Årsavgift: 0 kr
Uttagssavgift: 0 kr
Valutapåslag: 0 %
Information: Northmill Bank är en svensk bank som står under Finansinspektionens tillsyn. Samtliga konton omfattas av den statliga insättningsgarantin.
6.4 Revolut Standard
Revolut Standard är ett bankkort från Revolut som har över 50 miljoner användare globalt. Kortet har ingen årsavgift, inget valutapåslag (upp till 10 000 kr per månad) och inte någon avgift för kontantuttag (upp till 2 000 kr per månad).
Kortet är väldigt populärt bland personer som reser ofta då det är möjligt att ha flera olika valutor kopplat till samma konto. Det är även möjligt att skapa delade konton och att få kontroll över alla utgifter med hjälp av smarta budgetverktyg i appen.

Årsavgift: 0 kr
Uttagssavgift: 0 kr (upp till 2 000 kr/mån)
Valutapåslag: 0 % (upp till 10 000 kr/mån)
7. Vanliga frågor
Vad är ett förbetalt kort och hur skiljer det sig från ett vanligt bankkort?
Ett förbetalt kort, även kallat prepaid-card, är ett betalkort som du laddar med pengar i förväg innan det kan användas. Till skillnad från ett vanligt bankkort är det inte kopplat till ett bankkonto och du kan endast spendera det belopp som finns tillgängligt på kortet. Det innebär att du inte kan övertrassera kontot eller handla på kredit.
Behöver jag genomgå en kreditprövning för att få ett förbetalt kort?
Nej. En av de främsta fördelarna med förbetalda kort är att de inte kräver någon kreditprövning eller någon kreditupplysning hos UC. Du behöver inte ha någon viss inkomst eller kreditvärdighet, vilket gör dessa kort tillgängliga även för personer med betalningsanmärkningar, studenter eller andra som inte har tillgång till traditionella banktjänster.
Kan jag använda ett förbetalt kort för att handla online?
Ja, de flesta förbetalda debetkort är kopplade till Visa eller Mastercard och fungerar därför precis som vanliga betalkort vid köp online. Du anger kortnummer, giltighetstid och säkerhetskoden (CVV) vid betalningen.
Går det att ta ut kontanter med ett förbetalt kort?
Ja, de flesta förbetalda bankkort fungerar i bankomater precis som vanliga bankkort, både i Sverige och utomlands. Däremot tillkommer ofta en avgift. Det är därför viktigt att kontrollera villkoren och avgiften för uttag av kontanter.
Fungerar förbetalda kort utomlands?
Ja, så länge kortet är kopplat till ett internationellt betalsystem som Mastercard eller Visa fungerar det i hela världen där dessa accepteras. Tänk dock på att det ofta tillkommer ett valutapåslag samt avgift för kontantuttag i bankomat.
Finns det förbetalda kort utan årsavgift?
Ja, två populära kort utan årsavgift är Northmill bankkort eller Revolut Standard.