Så kan du betala fakturor med kreditkort 

Att betala en faktura med kreditkort kan vara en lösning på ett tillfälligt likviditetsproblem. Den här artikeln visar hur du kan hantera betalningen via tredjepartstjänster och via kortutgivarnas egna tjänster. 

1. Introduktion

Betalning av fakturor görs normalt sätt genom en överföring direkt från ett bankkonto, däremot är det i många fall möjligt att betala fakturan med ett kreditkort

De flesta företag, myndigheter och organisationer som skickar ut fakturor accepterar inte kreditkort som direkt betalningsmetod. Det gäller till exempel när du ska betala hyra, elräkningen eller en faktura från Skatteverket. Det beror bland annat på att kreditkortstransaktioner innebär en kostnad för mottagaren, något som många vill undvika.

Med denna bakgrund behöver du använda en tjänst som kan hantera betalningen, antingen direkt hos din kortutgivare om denna har stöd för fakturabetalning eller via en tredjepartstjänst.

2. Så kan du betala räkningen med kreditkortet

För att kunna betala räkningen med ett kreditkort har du två alternativ att välja mellan:

  1. Använda en betaltjänst.
  2. Använda ett kreditkort som har stöd för fakturabetalning.

Det första alternativet är att använda en tredjepartstjänst, en så kallad betaltjänst. Dessa tjänster fungerar som en mellanhand mellan dig och fakturamottagaren. Du betalar din faktura via tjänstens plattform med ditt kreditkort och sedan skickar tjänsten pengarna vidare till mottagarens bankkonto som en vanlig betalning. 

Det andra alternativet är att använda ett kreditkort som inkluderar en tjänst för fakturabetalningar. Allt fler kortutgivare i Sverige erbjuder möjligheten att betala räkningen direkt i deras app eller internetbank.

3. Populära kreditkort med stöd för fakturabetalning

Två populära kreditkort som har stöd för fakturabetalning är Re:member Flex och Bank Norwegian kreditkort. 

3.1 Re:member Flex

Re:member Flex är ett populärt kreditkort med Mastercard som inte har någon årsavgift. Kortet erbjuder upp till 56 dagars räntefri kredit, individuell ränta och rabatter via sitt Remember Rewards-program.

I kortets app eller på Mina sidor finns en funktion för att överföra pengar från kortet till ditt bankkonto, det är genom denna funktion du även kan betala dina fakturor. Du fyller i mottagarens bankgironummer eller plusgironummer, OCR‑nummer samt belopp och bekräftar överföringen. Summan bokförs precis som ett vanligt kortköp och dras från din tillgängliga kredit. 

Tänk på att ränta börjar debiteras direkt från transaktionsdagen. Det innebär att även om kortet ger upp till 56 dagar räntefri kredit på vanliga köp, så gäller inte detta för fakturabetalningar. Däremot har tjänsten för fakturabetalning ingen avgift.

Re:member Flex Mastercard

Årsavgift: 0 kr

Aviavgift: 39 kr (0 kr med e-faktura)

Ränta: 9,74 – 22,90 %

Räntefritt: Upp till 56 dagar

Avgift för fakturabetalning: 0 kr

Räkneexempel, effektiv ränta: Vid en nyttjad kredit på 30 000 kr som betalas tillbaka under 12 månader är den effektiva räntan 19,50 %. Det totala beloppet som ska återbetalas är 32 953 kr. Exemplet förutsätter en årsränta på 22,54 % och avisering med e-faktura.

Att låna kostar pengar!

Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.

3.2 Bank Norwegian kreditkort

Bank Norwegian är ett kreditkort som också låter dig betala fakturor direkt via Mina sidor. Kreditkortet är väldigt populärt, då kortet inkluderar en omfattande reseförsäkring samtidigt som användaren kan välja mellan att samla bonuspoäng till flygbiljetter eller att få cashback (0,5 %) på alla köp.

För att betala en faktura, välj menyalternativet “Räkningsbetalning”, fyller i mottagarens kontouppgifter, OCR och belopp. Därefter dras beloppet som ett kortköp och betalas via kredit, varpå summan skickas till mottagarens bank inom några bankdagar .

Det finns inga avgifter för själva överföringen, däremot debiteras ränta från transaktionsdagen. Detta innebär att den räntefria perioden som gäller för vanliga köp inte gäller för fakturabetalningar. Det finns inte heller någon begränsning för storleken på beloppet, så länge du har täckning på kortet.

Bank Norwegian Kreditkort

Årsavgift: 0 kr

Aviavgift: 45 kr (0 kr med e-faktura)

Ränta: 23,00 %

Räntefritt: Upp till 45 dagar

Avgift för fakturabetalning: 0 kr

Räkneexempel, effektiv ränta: Vid en nyttjad kredit på 10 000 kr som betalas tillbaka under 12 månader är den effektiva räntan 25,59 %. Det totala beloppet som ska återbetalas är 11 292 kr. 

Att låna kostar pengar!

Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.

4. Betala fakturan via en betaltjänst

Att använd en tredjepartstjänst för att betala fakturan har historiskt sett varit ett populärt val, med tanke på att få kortutgivare har erbjudit en egen tjänst för fakturabetalning. Nu när allt fler kortutgivare erbjuder en egen tjänst utan tillkommande avgifter har dessa tredejpartstjänster blivit mer allt mer ovanliga att använda.

4.1 Så fungerar tjänsten

Om du vill använda dig av en betaltjänst, till exempel Billhop eller Betalo, registrerar du dig på deras webbplats eller i deras app. Där får du möjlighet att fylla i uppgifterna från den faktura du vill betala, som exempelvis mottagarens bankgironummer, fakturabelopp och OCR-nummer. 

När fakturan är registrerad väljer du kreditkort som betalmetod och anger dina kortuppgifter. Tjänsten debiterar ditt kort, precis som vid ett vanligt köp. Mottagaren får sin betalning via banköverföring, ofta inom en till två bankdagar.

Du kan betala alla fakturor som har ett bankgironummer eller plusgironummer, till exempel hyra, el, telefoni, försäkringar, medlemsavgifter och även fakturor från Skatteverket. 

4.2 Avgifter

Avgiften för denna typ av transaktion varierar mellan olika aktörer, men ligger vanligtvis mellan 2 och 3 procent av fakturabeloppet. Det innebär att en faktura på 10 000 kronor kan kosta dig upp till 300 kronor i avgift, vilket för många är en hanterbar kostnad för att kunna skjuta upp betalningen.

4.3 Fördelar

En av de främsta fördelarna med fristående betaltjänster är friheten att använda i stort sett vilket kreditkort du vill, inklusive kort från utgivare som inte har en egen tjänst för fakturabetalning. Det innebär att du kan använda det kreditkort som ger dig bäst villkor, exempelvis med en lång räntefri period.

En annan fördel är att dem ofta är väldigt flexibla kring vilka fakturor som kan betalas och erbjuder ofta en användarvänlig plattform med många funktioner. Betaltjänsterna ger dig full kontroll över dina betalningar och det är i regel enkelt att välja en specifik betalningsdag, lägga till flera fakturor samtidigt eller schemalägga återkommande betalningar. Kortutgivarnas egna fakturabetalningstjänster tenderar istället att ha ett mer enkelt upplägg med färre funktioner.

4.4 Nackdelar

Trots alla fördelar med att använda betaltjänster för att betala räkningar med kreditkort finns det också flera nackdelar som är viktiga att känna till. Den största nackdelen är utan tvekan kostnaden för tjänsten. Betaltjänsterna tar alltid ut en avgift för att hantera transaktionen och denna avgift ligger ofta mellan cirka 2 – 3 procent av det totala fakturabeloppet. Även om procentsatsen kan verka låg vid enstaka betalningar, blir summan snabbt betydande om du använder tjänsten regelbundet eller för större belopp.

För dig som har ett kort med cashback eller bonus är det viktigt att tänka på att de flesta kortutgivare inte räknar transaktioner via betaltjänster som vanliga kortköp. Du kan därmed inte samla bonus eller få cashback på denna typ av transaktioner.

5. Betala fakturan via kreditkortets tjänst

För den som vill använda sitt kreditkort till att betala fakturor utan att gå via en extern betaltjänst finns ett annat alternativ, vilket är kreditkort med inbyggt stöd för fakturabetalning. I stället för att gå omvägen via en tredjepartsplattform, kan du som kund betala fakturor direkt i kortets egna app eller internetbank.

5.1 Så fungerar tjänsten

När ett kreditkort har stöd för fakturabetalning betyder det att du som kortinnehavare kan använda krediten på kortet för att betala vanliga fakturor, till exempel hyran eller en elräkning. Funktionen integreras ofta i kreditkortets mobilapp. Där kan du ladda upp en faktura i PDF-format, scanna den med kameran eller fylla i uppgifterna manuellt. När informationen är registrerad analyseras fakturan och godkänns automatiskt av systemet. Därefter genomförs betalningen och beloppet läggs på din kreditkortsfaktura.

Till skillnad från traditionella betaltjänster, som skickar pengarna från en extern plattform, betalas fakturan i det här fallet direkt via kortutgivaren.

4.2 Fördelar

En av de största fördelarna med att använda kortets egna fakturabetalningstjänst är att avgifterna ofta är lägre eller till och med obefintliga. I många fall är det gratis att betala fakturor via kortets egen app, så länge du betalar hela kreditkortsfakturan innan förfallodatum.

5.3 Nackdelar

Den främsta nackdelen är att dessa tjänster endast fungerar med det kort du har från den aktuella utgivaren. Du kan därmed inte välja att betala med ett annat kreditkort.

6. Sammanfattning

Det är möjligt att betala räkningen med ett kreditkort. Men eftersom de flesta fakturamottagare inte accepterar kortbetalning, krävs ofta en mellanhand i form av en betaltjänst. Det finns även vissa kreditkort som har inbyggt stöd för fakturabetalning. Båda alternativen har sina fördelar, men det är viktigt att se upp för tillkommande avgifter. De flesta betaltjänster tar exempelvis ut en avgift på cirka 2 – 3 % av fakturabeloppet. Om du däremot har ett kreditkort som erbjuder denna tjänst, utgår oftast ingen avgift.

7. Vanliga frågor

Går det att betala fakturor direkt med kreditkort hos fakturamottagaren?

I de flesta fall är det inte möjligt. De allra flesta fakturamottagare, exempelvis hyresvärdar, elbolag och myndigheter, accepterar inte kreditkort som direkt betalningsmetod. Därför behöver du ofta använda en betaltjänst från tredjepart eller ett kreditkort som har inbyggd funktion för fakturabetalning.

Får jag bonuspoäng eller cashback när jag betalar räkningar med kreditkort?

Nej, de flesta kreditkort utesluter dessa transaktioner från bonusprogrammen. Du kan därmed inte samla bonuspoäng eller få cashback när du betalar räkningen med kreditkortet.

Hur fungerar det att använda en betaltjänst för att betala fakturor?

Du registrerar dig hos betaltjänsten, fyller i fakturans uppgifter (t.ex. mottagarens bankgiro, belopp och OCR-nummer), väljer ditt kreditkort som betalningsmetod och bekräftar. Tjänsten drar då pengarna från ditt kort och skickar dem vidare till fakturamottagaren som en vanlig banköverföring. Du får sedan en korttransaktion på kreditkortet som motsvarar fakturabeloppet plus eventuell avgift.

Vad kostar det att betala fakturor med kreditkort?

Tredjepartstjänster som Billhop och Betalo tar vanligtvis ut en avgift på cirka 3 % av fakturans belopp. Om du ska betala en faktura på 5 000 kr blir avgiften därmed cirka 150 kr. Om du istället använder ett kreditkort som erbjuder fakturabetalning debiteras normalt sätt ingen avgift.

Vad är skillnaden mellan att betala via en betaltjänst och via kortets egen betalningsfunktion?

En betaltjänst fungerar som en mellanhand som accepterar ditt kreditkort som betalningsmedel och överför pengarna till fakturamottagaren. Den stora fördelen är att du kan använda vilket kreditkort du vill. Nackdelen är att tjänsten ofta tar ut en procentuell avgift. Kort som har en egen fakturabetalningsfunktion är oftast integrerad i kortets app och innebär att du kan betala fakturor direkt från din kredit. Fakturabetalningsfunktionen är ofta billigare eller helt gratis.